Overdenking van juni 2023
“Grootse dingen heb ik ondernomen” Prediker 2:9

Van het Bijbelboek Prediker is niet bekend wie het heeft geschreven maar men neemt aan dat dit door Koning Salomo is gedaan.
Salomo stond bekend als een heel wijs man en Prediker wordt ook wel het “Boek der wijsheden” genoemd.
Salomo de meest wijze man die ooit geleefd heeft, stelt zichzelf de vraag: “Wat laat ik na?”.
Een vreemde vraag voor iemand die zoveel rijkdom en bezit had.
Hij bouwde de tempel, prachtige huizen, steden en parken met daarin prachtige vijvers om zijn bossen te bevloeien. Hij realiseerde niet alleen prachtige bouwplannen, maar had ook nog eens de slaven om dit te realiseren. Salomo bezat meer dan 30.000 persoonlijke slaven die voor hem werkten en hem dienden. Hij bezat oneindig veel runderen en kleinvee. Hij bezat goud en zilver zoveel hij maar wilde. Salomo vond vreugde in al het werken, maar toen hij klaar was had het hem geen voldoening geschonken.
De wereld waarin we leven is gericht op plezier en vermaak. Miljoenen mensen hebben er alles voor over om eens een bijzondere ervaring te mogen beleven en tijdelijk te ontsnappen aan de sleur van het leven. Het is bijna de tijd dat iedereen weer op vakantie gaat en sommige pakken daarvoor het vliegtuig naar verre landen.
Er is volgens de Bijbel niets mis met genot en plezier, maar ligt daar werkelijk de voldoening van het leven?
Wanneer we ons leven bouwen op tijdelijk genot en plezier zal het eindigen in een grote teleurstelling omdat het gaat om de bevrediging van onze eigen gevoelens en deze laten vaak na afloop een grote leegte achter.
Het is een bodemloze put die niet te vullen is.
Voor Prediker is het niet meer dan “lucht en najagen van wind”.

Prediker blijft dan ook niet hangen in de vraag : “Wat laat ik na?” maar hij vraagt zich in alle wijsheid af: “Wat voor verschil maak ik in dit leven?”
Die uitspraak deed mij denken aan een lied “Grijp toch de kansen door God u gegeven” en het refrein zegt: “Niets is hier blijvend…..Maar wat gedaan werd uit liefde tot Jezus dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan”.
Dit is het grote geheim dat Prediker ons wil leren dat de waarde van ons bestaan ligt in het kennen van God en de dankbaarheid naar God toe om alles wat Hij geeft :
“Niets kan ons scheiden van de Liefde van Jezus” (Rom.8:35-39) en laten we vanuit die Liefde “Grootse dingen doen”!

En dat kan ook terwijl we genieten van een mooie zomer en een fijne vakantie.
Ik wens iedereen een hele mooie zomer toe, genietend van de Schepping Gods.

Vrije Evangelische Gemeente
Zuidvliet 14
8921 BL Leeuwarden
Tel: 058-2121506

Elke eerste zondag van de maand genieten we niet alleen van een kopje koffie na de dienst maar verzamelen we ook fruit voor het Aanloophuis.