Overdenking van september 2023
Voor alles wat gebeurt is er een uur,
een tijd voor alles wat er is onder de hemel.
Prediker 3:1
Zittend achter mijn laptop in onze nieuwe logeerkamer annex kantoortje moet mijn vakantie nog beginnen. Maar als u dit leest loopt de vakantieperiode alweer ten einde. Een tijd van rusten ligt achter ons en de tijd van kerkelijke activiteiten ligt weer voor ons.
Iedereen heeft de vakantieperiode op zijn of haar eigen manier beleefd. Voor sommige van u duurde de periode van geen activiteiten misschien wel wat te lang. Je mist dan vaak de ontmoeting met anderen.
Ondanks een periode van rust staat de tijd natuurlijk niet stil.
Als we het nieuws volgen zien we wat er allemaal in de wereld gaande is. Oorlogen, natuurrampen, een klimaat dat aan het veranderen is. Het kabinet gevallen, ook dat geeft weer onrust en een onzekere tijd. Persoonlijke omstandigheden zijn veranderd soms ten goede maar soms zijn er meer zorgen. Er zijn genoeg redenen te vinden om je zorgen te maken. De vraag is natuurlijk of we daar iets mee opschieten. Als je Prediker 3 helemaal leest, laat de schrijver zien dat tegenover een tijd van negativiteit altijd een tijd staat van positiviteit. Prediker laat vooral zien dat God, de schepper van hemel en aarde boven alles staat.
Je mag dus rustig de tijd nemen om te genieten van alles wat God ons in Zijn schepping geeft. Soms wordt je vanuit onverwachte hoek aangemoedigd om van dat leven te genieten. Als ik de app van Nationale Nederlanden open komt daar als eerste de volgende tekst naar voren “KOM MAAR OP MET HET LEVEN”.
Ik dacht gelijk over welk leven hebben we het dan. De Nationale Nederlanden is natuurlijk een gigantische financiële instelling. Ze zullen wel bedoelen dat als je financiën op orde zijn dan is het leven goed. Maar is dat wel zo? Je hebt dat vaak niet helemaal in eigen hand. En ik heb geleerd dan mensen met een kleine beurs even gelukkig kunnen zijn als mensen die wat ruimer in de slappe was zitten.
Ik moest ook denken aan de tekst uit Johannes 10 waar in vers 10b staat: “maar Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid.” In de eerdere vertalingen stond er leven en overvloed. Dat betekent een leven waarin Hij in alles voor ons zorgt in voor- en tegenspoed, een leven vol van Zijn genade en kracht. Dat is pas leven en in alle omstandigheden is het dan mogelijk om te zeggen “KOM MAAR OP MET DAT LEVEN.”
Je kan van alles vinden van deze tijd maar dit is de tijd om aan de wereld te laten zien wat de werkelijke boodschap van het evangelie is. Ik weet de kerk in het algemeen staat 3 – 0 achter als we kijken naar wat er in de kerkgeschiedenis zich heeft afgespeeld. Dat draaien we niet meer terug. Maar nu is het de hoogste TIJD om in volledige afhankelijkheid van de Heilige Geest en in de wetenschap dat Zijn genade en kracht met ons is, als kerk Gods liefde voor Zijn schepping te laten zien aan een wereld in nood. En gelukkig zijn steeds meer kerken zich daarvan bewust.
Dat brengt mij bij het thema van de gemeentedag op 9 september “Tijd om te Stralen” Maar hoe doe je dat? Hoe kunnen wij een lichtend licht zijn in de wereld. We gaan daar die dag met elkaar over nadenken op verschillende manieren.
Tijd om te STRALEN, de wereld heeft in al zijn donkerheid mensen nodig die Gods liefde om zich laten stralen.
De tekst uit Prediker speelde al even door mijn gedachten en terwijl ik op ons nieuwe balkon zat uit te blazen, van de klussen in huis die een verhuizing nu eenmaal met zich meebrengt, reed er een busje van een bouwbedrijf langs. De reclametekst op het busje was “Tijd om te bouwen” Ik dacht hè, dat is er ook één van Prediker. Dat past er goed bij.
TIJD om te LEVEN zoals God het heeft bedoeld en Jezus ons het heeft geleerd.
TIJD om te STRALEN: om een Lichtend licht te zijn in de wereld
TIJD om te BOUWEN: te bouwen aan Zijn gemeente en Zijn Koninkrijk.
Neem tijd om te leven; bid veel, en: God hoort! Vind vreugd in zijn bijzijn en groei in zijn woord. Woon onder Gods kind’ren, sta zwakkeren bij en houd in gedachte: de zegen geeft Hij.
Neem tijd om te leven; de wereld heeft vaart, maar Jezus ontmoeten is de uren wel waard. Wie ziet op de Meester zal worden als Hij; uw vriendenkring merkt het: al ‘t oude is voorbij.
Gods zegen toegewenst en een zegenrijk nieuw seizoen in onze gemeente.

Vrije Evangelische Gemeente
Zuidvliet 14
8921 BL Leeuwarden
Tel: 058-2121506

Elke eerste zondag van de maand genieten we niet alleen van een kopje koffie na de dienst maar verzamelen we ook fruit voor het Aanloophuis.